Vasilica Tastaman

Actor

Spectacole:

Despre

Se naște pe 6 octombrie 1933, la Brăila.

Debutează în teatru de mică, în orașul natal, Brăila. Însă, la 14 ani, rămâne orfană și nu are cine să-i plătească eventualele studii de specialitate. În drumul ei spre teatru o ajută Elvira Petreanu (soţia lui Ion Aurel Manolescu, nepotul poetului Ion Manolescu), care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă. La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, graţie doamnei director Elena Deleanu. „Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”. Şi el era un regizor care lucra după vechile canoane ale teatrului, potrivit cărora tinerii trebuiau să fie tineri, iar frumoşii, frumoşi… Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”, povestea, mai târziu, VASILICA TASTAMAN.

Marele ei noroc se va numi Lucia Sturdza Bulandra, care o vede jucând pe Lipscani, în sala Rapsodia. “După spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat”. Ulterior, începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul “Lucia Sturdza Bulandra”, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie.  În film, debutează în 1958, în “D-ale carnavalului”, cu rolul Didina Mazu.

A jucat alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, ca Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

“Aș spune, fără ezitare că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea“, spunea, într-un interviu, maestrul Beligan.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, VASILICA TASTAMAN urcă atât pe scena de la Savoy, în mai multe comedii muzicale, cât și pe scena Grădinii Boema. “Bimbirică” (comedie muzicală de Aurel Storin, pe muzica lui Elly Roman), unde joacă alături de H. Nicolaide, Al Arsinel, Puiu Călinescu, Cristina Stamate, dar și “Nevestele vesele din Boema” (de Mihai Maximilian și Vasile Veselovski), alături de Stela Popescu, Al. Arșinel, Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, și “Camping Boema” (de Mihai Maximilian și Vasile Veselovski), alături de Stela Popescu, Stefan Bănică, Luigi Ionescu, sunt doar câteva dintre ele.

În 1981, se stabilește în Suedia, unde va continua să joace pe scena teatrului din Malmö. La reîntoarcerea în țară, în 2003, urma să joace într-un spectacol, pe scena de la Comedie. O hemoragie digestivă i-a curmat însă visul de a fi din nou pe o scenă românească.

Se stinge din viață pe 30 martie 2003, la București.

Social media: