Valeriu Nuțescu

Artist

Spectacole:

Despre

Se naște pe 19 ianuarie 1937, la București.

La vârsta de șapte ani, în 1944, cânta deja muzica de jazz pe care o descoperea fascinat ascultând postul de radio din Tanger, Maroc, în cadrul emisiunii Music USA. “Acolo i-am auzit pentru prima oară pe Frank Sinatra, Tony Bennet și Ella Fitzgerald, care au devenit preferații mei. În acel moment am hotărât să devin cel mai mare cântăreț de jazz din România, dar la 30 decembrie 1947 Regele Mihai I a abdicat, forțat de Stalin, comuniștii au luat puterea și jazz-ul a devenit prohibit, deoarece venea din USA. Îl făceam pe ascuns din când în când între noi”, își amintește artistul.

Numele de artist, VALERIU NUȚESCU, i-a fost dat la vârsta de 18 ani, de Teodor Cosma, pe atunci dirijorul orchestrei Casei de discuri „Electrecord”. În anul 1956, urcă pentru prima dată pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, unde va cânta alături de celebrul dirijor și compozitor Gelu Solomonescu și va juca alături de marii artiști ai Revistei: Puiu Călinescu, Ion Antonescu Cărăbuș, Elena Burmaz, Zizi Șerban, Dan Demetrescu și N. Stroe.

”La Teatrul “Constantin Tănase” am fost angajat ca artist liric din 1956 până în 1963, la sugestia lui Gelu Solomonescu. Aș putea să zic că ucenicia artistică am facut-o acolo, alături de regizorul de culise “Nea Țicu” și grupul de balet condus de maestrul Sandu Feyer. “Revista `58”, în care am jucat, a fost unul dintre cele mai reușite spectacole, pus în scenă de directorul teatrului, cunoscutul regizor Nicolae Dinescu, avându-l ca asistent pe Nicolae Frunzetti. A fost un extraordinar succes al Teatrului “Constantin Tănase”. Îmi amintesc că la casa de bilete veneau oamenii să stea la coadă de pe la orele 11 seara până a doua zi dimineața, când începea vânzarea biletelor”, mai spune acesta.

Din 1963, urcă pe scena Teatrului de proză și revistă „Barbu Delavrancea”, iar șase ani mai târziu va începe să lucreze ca regizor și realizator la Televiziunea Română unde, pentru emisiunile de varietăți de sâmbătă seara, dar și pentru edițiile Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov, va lucra alături de celebrii realizatori de televiziune Alexandru Bocăneț și Valeriu Lazarov.

Din anul 1982, VALERIU NUȚESCU locuiește în Canada.

Social media: