Despre
S-a născut pe 21 decembrie 1935 la Orhei, în Basarabia, într-o familie modestă de învățători.
În 1940, odată cu invadarea Basarabiei de către armata rusă, tatăl ei, considerat intelectual, deci dușman de clasă a fost deportat în Siberia, iar mama și fiica s-au refugiat în România, la Brașov.
În 1953, STELA POPESCU susține examenul de admitere la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an si jumătate, când intră în trupa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956, este admisă la Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică din București, iar în paralel continuă să joace în spectacole de teatru. După absolvirea IATC, în 1960, este repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde ajunge să susţină și 400 de spectacole pe an.
Din 1963 până în 1969, joacă la Teatrului „Constantin Tănase”, apoi părăsește Revista pentru Teatrul de Comedie unde rămâne până în 1993. În paralel însă, STELA POPESCU va colabora cu Teatrul de Revistă, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puţin timp după divorţul de realizatorul Dan Puican. Astfel, în perioada cât a fost actriță la Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca în spectacolele de Revistă de la Grădina Boema, cu un succes la public foarte mare. Între anii 1971-1979, va face un cuplul memorabil, pe scenă si la televiziune, cu Ștefan Bănică. Iar din 1979, va forma un cuplu umoristic longeviv și de mare succes la public cu Alexandru Arșinel. În 1993, revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde va rămâne până la sfârșitul vieții.
Pe scena Teatrului de Comedie joacă în piese precum „Presul” (timp de 18 ani), „Pețitoarea” (12 ani) si „Plicul” (10 ani) și are sansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. La Revistă, este ovaționată în spectacole precum: “Revista revistelor”, “Omul care a văzut moartea”, “Te aştept diseară pe Lipscani”, “Nevestele vesele de la Boema”, “Boema, slăbiciunea mea”, “În grădina bucuriilor”, “Constelația Boema”, “Boema, bucuria mea”, “Stela, stelele si Boema”, “Buna seara, Boema”, “Aplauze, Aplauze”, “Piei drace!”, “Vivat Revista!” sau “Stela de la Tănase”. Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă, pe 21 decembrie 2015, și peste 55 de ani de carieră, marea actriță a fost sărbătorită cu mare fast pe scena Sălii Savoy, iar în 2016 a avut loc premiera spectacolului aniversar ”STELA”.
STELA POPESCU a jucat în peste 25 de filme, printre care “Alo? Ați gresit numărul”, “Nea Mărin miliardar”, „Pe malul stâng al Dunării albastre”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, a înregistrat numeroase roluri pentru teatrul radiofonic și a avut o carieră remarcabilă în televiziune, unde a apărut în piese de teatru si emisiuni de divertisment, reusind să transmită ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei, prin textele unor scriitori de valoare, ca: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. De altfel, TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arsinel” (2005) care reunesc câteva dintre aparițiile TV memorabile ale Stelei Popescu.
Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Stela Popescu a strălucit până în ultima clipă, în mii de reprezentații. „Eu nu m-am iubit pe mine în teatru, ci am iubit teatrul pentru că e folositor oamenilor și pentru că-mi dă sentimentul că sunt necesară”, obișnuia să spună.
Se stinge din viață pe 23 noiembrie 2017.