Stefan Bănică

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 11 noiembrie 1933, la Călărași.

Fiu al lăutarului Drăgan Constandache Bănică, Ştefan Constantin vede lumina zilei într-o căsuţă modestă din târgul de pe malul stâng al brațului Borcea. Odată ce familia sa se mută la București, începe să cânte în corul de copii de la radio și să joace în spectacole de teatru pentru şcolari. După ce îl întâlnește la Radio, Radu Beligan se arată fermecat de stilul tânărului ȘTEFAN BĂNICĂ și îl trimite să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care ulterior îl va absolvi, în anul 1955, la clasa prof. Alexandru Finți.

Începe să strălucească pe scena teatrelor Giulești și “Bulandra”, în piese ca “Băiat bun, dar… cu lipsuri”, de Nicuță Tănase, “O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, “Titanic vals” ori “…escu” de Tudor Mușatescu, dar și în numeroase filme, printre care: “Împușcături pe portativ” (1967), “Cântecele mării” (1971), seria ”B.D. – Brigada Diverse” (1970-’71), “Păcală” (1974), “Nea Mărin miliardar” (1978), “De ce trag clopotele, Mitică?” (1982) sau “Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).

Interpretează, într-un stil inconfundabil, melodii care vor fi în vogă mulți ani de zile. ”Gioconda se mărită”, ”Vă rog să-mi acordați…”, ”Cum am ajuns să te iubesc?”, ”Astă seară mă fac praf”, ”Of, inimioară”, ”Cântecul baiatului”, ”Cine umblă prin vecini”, ”Ce-aveți, fetelor, cu mine”, ”Ce te uiți așa la mine” sunt câteva dintre cântecele făcute celebre de ȘTEFAN BĂNICĂ.

Între 1971 și 1979, face un cuplu scenic de senzație cu Stela Popescu, aparițiile lor pe scena Grădinii Boema a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” ori pe micile ecrane, în programe de divertisment, fiind de fiecare dată extrem de apreciate de publicul care îi adoră.

Nu sunt un ipocrit. Îmi place că sunt un actor popular. Din nefericire, noi, actorii, trăim cât trăim. Riscul meseriei noastre este aici şi acum. Dincolo de mâine, alţi actori, alţi spectatori, ale măşti, viaţa, în curgerea ei firească…”, spunea, într-unul din interviurile sale.

Se stinge din viață pe 26 mai 1995, în urma unui infarct.

Social media: