Despre
Se naște pe 19 ianuarie 1927, la București, în Mahalaua Cărămidarilor, într-o familie cu șase copii.
Tatăl său, țambalistul Constantin Puceanu, cânta la ”Hanul lui Manuc”, iar bunicul său, Ion Puceanu, era un cunoscut violinist.
La numai șapte ani, Romica începe să cânte alături de tatăl său, apoi, la vârsta de 14 ani, devine solistă a celebrului taraf al Fraților Gore – verii săi, Aurel și Victor, care cântau la Hanul Galben din Târgoviște. Din 1944, începe să cânte în majoritatea cârciumilor bucureștene din Floreasca și Herăstrău.
În anii ’63 – ’64 face primele înregistrări la Electrecord care se bucură de mare succes. Începe turneele în străinătate, dar și colaborările cu violonistul Florea Cioacă, acordeonistul Andrei Mihalache și taraful violonistului Ion Albeşteanu.
O bună perioadă de timp, ROMICA PUCEANU a fost şi solistă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, apărând în spectacole, pe această scenă, alături de toți marii actori care, ulterior, i-au devenit şi prieteni apropiaţi. Unul dintre spectacolele de succes în care joacă este “Costică, ne vede lumea!” de Petre Bărbulescu, pe muzica lui Temistocle Popa, în regia lui Bițu Fălticineanu, din distribuția căruia mai făceau parte: Nicu Constantin, Mihai Fotino, Mirabela Dauer, Jeanina Matei, Paula Rădulescu, Rodica Popescu-Bitănescu.
“Am avut fericitul prilej s-o văd pe Romica Puceanu la un spectacol la Teatrul “Tănase”, la sala din Calea Victoriei, colț cu Dacia” – scria recent un admirator pe blogul său. ”M-a impresionat profesionalismul cu care a cântat. Se vedea ca e o mare artista. Nici nu stiu care este cântecul cu care să încep enumerarea, căci la toate melodiile aduse în fața publicului, ea a pus ceva al ei inconfundabil și ne-a făcut să credem că parcă dintotdeauna, numai ea l-a căntat. Romica Puceanu e cea mai mare cântăreață de muzică lăutarească a românilor!”.
Muzica autentică lăutărească și cântecele de pahar pe care le-a cântat au făcut din ROMICA PUCEANU una dintre cele mai iubite artiste. Se spune că, în 1985, la sosirea pe Aeroportul din New York, au aşteptat-o 11 maşini pline cu flori şi 1.000 de admiratori. Timp de şase luni, în fiecare seară, a susţinut spectacole la restaurantul ”Transylvania” din Long Island City, prelungindu-și apoi șederea în SUA onorând diverse contracte. A cântat și a strălucit pe mari scene ale Americii alături de Cesaria Evora, Ella Fitzgerald sau Telly Savalas și a rămas ”vocea de aur a muzicii lăutăreşti”.
Revine în România abia în 1992. Atunci, mărturisea într-un interviu: „Ceea ce cânt eu nu-i o pătură de muzică ţigănească. Pătura mea de muzică e boierească, muzică de pahar, lăutărească”.
“Șaraiman”, “Ileană, Ileană”, “Aș munci la plug și coasă”, “Inimioară, inimioară”, “Toată viața am muncit”, “Deschide, gropare, mormântul”, “Anii mei și tinerețea”, “Inimă de țigancă”, “La cârciuma de la drum”, “Nu știu cu ce ți-am greșit”, “I-auzi, lele, popa toacă”, “Leanțo, dragă”, “Nu mi-e necaz că trăiesc”, “Pe mine mă cheamă Floare”, “Florăresele”, “Ursitoare, Ursitoare”, “S-a rupt lanțul de iubire” și “Pe nisipul de la mare” sunt doar câteva dintre cântecele interpretate inconfundabil de ROMICA PUCEANU.
Se stinge din viață pe 24 octombrie 1996, în urma unui grav accident rutier.