Ovid Teodorescu

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 10 martie 1926, la București.

Fiul celebrei actriţe Silly Vasiliu, răsfăţata publicului şi vedeta Alhambrei din perioada interbelică, şi a unui general din armata regală română, OVID TEODORESCU debutează la vârsta de 19 ani pe scena Teatrului de Revistă.

În toamna lui 1945, joacă în prima ”stagiune fără Constantin Tănase” care părăsise pentru totdeauna Revista românească, pe 29 august. Atunci, în sala din Calea Victoriei care funcționa sub titulatura de Teatrul ”Savoy” a avut loc premiera spectacolului ”Gioconda la Savoy”, o Revistă de N. Stroe și Ștefan Cristodulo, pe muzica celebrilor Ion Vasilescu și Gherase Dendrino. Alături de OVID TEODORESCU, din distribuție mai făceau parte: Mia Apostolescu, Cornelia Teodosiu, Ion Antonescu-Cărăbuș, Zizi Șerban.

Lipsește apoi o perioadă din viața artistică din cauza faptului că, după instaurarea regimului comunist, tatăl său a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan. Proprietățile familiei au fost confiscate, iar tânărul OVID TEODORESCU a fost acuzat că ar avea relații cu membrii Ambasadei Turciei la București. E arestat de Securitate în 1952 și trimis la muncă forțată pe șantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Revine pe scena de la Revistă în stagiunea 1954-1955, când Ansamblul de Estradă prezintă premiera ”Visele se împlinesc”, o comedie muzicală a cărei regie a fost semnată de Nicușor Constantinescu și Bițu Fălticineanu. A jucat atunci alături de: Grigore Vasiliu-Birlic, Virginica Popescu, Zizi Șerban, Luigi Ionescu și Ion Antonescu-Cărăbuș.

În spectacolul ”Un cântec pentru dumneavoastră” de Eugen Mirea și Sașa Georgescu, o premieră de la sfârșitul anilor ’50, OVID TEODORESCU joacă alături de  Silvia Chicoș, Nicolae Nițescu, Gigi Marga, Tantzi Căpățână, Ciupi Rădulescu. Regia îi aparține lui Bițu Fălticineanu, iar muzica e compusă de George Grigoriu, Edmond Deda (pian și conducerea muzicală), Florentin Delmar și Valențiu Grigorescu. Joacă, de asemenea, în spectacolului ”Vox… Boema” de Alecu Popovici, alături de Horia Căciulescu, Luigi Ionescu, Anton și Romică, Jean Păunescu, George Enache, Mihai Ciucă, Trio Caban.

În anul 1967, regizorul Nicolae Dinescu, director pe atunci al Teatrului “Tănase”, îl distribuie în musicalul ”Groapa” de Eugen Barbu și Radu Șerban, care se joacă timp de trei stagiuni cu casa închisă. Distribuția era una de zile mari: Nicu Constantin, Alexandru Arșinel, Fărâmiță Lambru, Olga Bucătaru, Horia Căciulescu, Alexandru Lulescu, Paula Rădulescu, Luigi Ionescu, George Bunea, dar și invitatul special, Ion Dichiseanu. ”Sonatul lunii” de Sașa Georgescu și Puiu Călinescu și ”Cioara vopsită” de Mircea Crișan au fost alte producții de succes ale Teatrului de Revistă în care joacă OVID TEODORESCU.

A fost căsătorit cu actrița și cântăreața Ilinca Cerbacef, care făcea parte din trupa “Teatrului Tănase”. Cei doi artiști, cunoscuți și pentru refrenul ”Unde e iluziile mele / Care le-am avut?”, au înregistrat câteva discuri la Casa ”Electrecord și au participat la turnee de succes împreună cu Horia Moculescu, Marina Voica și Constantin Drăghici. În anul 1975, se stabilește în Statele Unite.

Se stinge din viață pe 21 mai 1981, la Los Angeles, fiind înmormântat în cimitirul Hollywood Forever.

Social media: