Nicolae Niţescu

Solist vocal

Spectacole:

Despre

Celebrul interpret de muzică ușoară, canțonete, arii de operete și romanțe NICOLAE NIȚESCU s-a născut pe 19 noiembrie 1930, la Galați.  Fost artist al Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, Nicolae Niţescu a fost primul solist român premiat la un Festival Internațional de muzică uşoară (Polonia, 1963). A urcat pentru ultima oară pe scena de la „Tănase”, în anul 2010, când a aniversat 60 de ani de carieră.

“Ți-am luat un mărțișor”, „Poate cânți și tu”, „O chitară cânta”, „De ziua ta”, „Primul nostru tango”, „Ce să fac dacă-mi placi”, “Mi-e drag de tine”, „Astăzi e ziua ta”, „Un cântec de dragoste”, „Două viori”, „Așa-mi bate inima”, „Pe cine-aș fi iubit”, „Hai acasă, puișor”, „Of, inimioară”, “Când felinarele se-aprind”, “Toamna în Cișmigiu” sunt doar câteva dintre cântecele sale.

NICOLAE NIȚESCU urmează studii de canto clasic cu Petre Ștefănescu-Goangă, dar marea și adevărata lui pasiune va fi muzica ușoară. Prima melodie imprimată la radio a fost un marş sportiv, însă primul său cântec devenit celebru este “Parcă ne-am cunoaşte de când lumea”, în duet cu Dorina Drăghici.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” urcă încă din anii ’50, în numeroase spectacole. “Melodii… Melodii… Melodii”, pe muzica lui Elly Roman, din distribuția căruia mai făceau parte Ion Lucian, Fănică Luca, Dorina Drăghici, Gică Petrescu; “București 500”, de Nicușor Constatinescu și George Voinescu, cu: Maria Tănase, Gică Petrescu, Vasile Tomazian, trio Grigoriu, Luigi Ionescu și orchestra de jazz condusă de Sergiu Malagamba; “Fără mănuși”, un spectacol de satiră și umor, direcția muzicală Ion Vasilescu; “Cer cuvântul!”; “Un cântec pentru dumneavoastră” sau comediile muzicale “Magazin de Stat”, direcția de scenă N.Stoe, în colaborare cu Bițu Fălticineanu, cu: Puiu Călinescu, Titi Botez, Luigi Ionescu, Elena Burmaz, Horia Căciulescu; “Cu dragostea nu-i de glumit” și “Cioara vopsită” sunt doar câteva dintre ele.

„Sunt un om care şi-a făcut datoria în domeniul lui. Cred că generaţii de români au asociat numele meu cu muzica melodioasă, pentru că încă de copil mi-a plăcut să interpretez melodii romantice. Am fost şi sunt un sentimental prin excelenţă. Privind acum în urmă, mă mulţumesc că nu am trecut prin viaţă fără rost”, spunea într-un interviu.

Se stinge din viață în septembrie 2012, în urma unui accident vascular.

Social media: