Nae Lăzărescu

Actor

Spectacole:

Despre

Pe 30 ianuarie 1940 se năștea, într-un cartier modest al Bucureştilor de altădată, NAE LĂZĂRESCU, cel care avea să devină, peste ani, unul dintre actorii reprezentativi ai Revistei românești.

Timp de 31 de ani, NAE LĂZĂRESCU a jucat, pe scena Teatrului „Constantin Tănase“, alături de Vasile Muraru.

Pregătirea scenică şi-a început-o încă din şcoala primară. „Tata avea o cârciumă şi veneau artişti pe la el. Acolo i-am cunoscut, fiind foarte mic, pe Bimbo Mărculescu şi Vasile Tomazian, excepţionali actori de comedie. Apoi, la cinematografe se desfăşurau mini spectacole de revistă, care durau cam o oră şi făceau tranziţia între două filme. Aşa i-am văzut pe Alexandru Giugaru, Nae Roman, Gogu Trestian sau Puiu Călinescu”, povestea el, într-un interviu.

Nu a absolvit Institutul de Teatru, ci Academia de Studii Economice. Acolo a debutat pe scenă, ca membru al unei brigăzi studenţeşti. A lucrat apoi la Rapsodia Română, la Secţia Estradă. Modele i-au fost comicii francezi Bourvil şi Fernandel. “Am stat la Rapsodia Română fix trei ani. La urmă, am venit să lucrez ca actor profesionist la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. De atunci au trecut aproape 50 de ani”, își amintea, într-un interviu acordat nu cu mult timp înainte de dispariția sa fizică.

La „Tănase”, a jucat pentru prima oară în anul 1963, iar din 1982 a făcut pe această scenă un cuplu umoristic alături de Vasile Muraru, alături de care a rămas pe scenă timp de 31 de ani. Printre primele spectacole în care apare la “Tănase” se numără: „Pardon… Scuzați… Bonsoir!”, „Cer cuvântul la Diverse”, „Deschis pentru renovare”, „De la Cărăbuș la Savoy”, „Se caută o vedetă”, „Revista în luna de miere”. Iar din 1982, urmează multe altele, alături de partenerul său de scenă, Vasile Muraru: “Savoy, Savoy”, “1001 de glume”, “Fotbal la… Boema”, “Dragoste la prima vedere”, “Toată lumea știe fotbal”, “Frumoșii și bestia”, “Bomba zilei”, “Ce n-a văzut Parisul”, “Misiune aproape imposibilă”, “Revista în frac”, “Revista revistelor”, “Idolii femeilor”, “Arca lui Nae și Vasile”, “Comedie pe Titanic”, “Veselia nu-i în criză”. Pentru cele mai multe dintre ele, NAE LĂZĂRESCU scria singur textele pe care le juca alături de Vasile Muraru.

„Nae stătea destul și în cabină, dar parcă îi plăcea mai mult afară, la fumat. Îmi aduc aminte că aveam fel de fel de glume de cabină. Într-o zi a vrut să îi facă o farsă unui coleg: a pus un lighean cu apă deasupra ușii și, în loc să intre colegul respectiv, a intrat fostul director Nicolae Dinescu și… îi cade ligheanul cu apă în cap. Se făceau multe glume: se băteau pantofi în cuie, se tăiau picioarele de la scaune și se înlocuiau cu bastoane de poliţist, iar când te așezai pe el… cădeai. Nae era foarte pretenţios, ţinea mult la texte și la costume. Are aici, în magazie, o haină pe care i-am promis că o păstrez cu sfinţenie. E haina lui de la debut, o îmbrăcam când eu, când el. Haina trebuie să meargă mai departe, să trăiască, e un talisman. Am păstrat toate costumele, toţi pantofii, curelele, absolut tot”, spunea, într-un interviu, partenerul său de scenă, Vasile Muraru.

Se stinge din viață pe 19 decembrie 2013, la 72 de ani.

Social media: