Despre
Se naște pe 14 ianuarie 1939, în localitatea Pufești, jud. Vrancea.
Celebră cântăreață și dansatoare română, a fost o mare iubitoare a muzicii și a coregrafiilor din filmele indiene. S-a specializat în acest gen, atingând cu acesta performanțe artistice apreciate nu doar în țară, ci și în lume.
Maria Amarghioalei – cum se numea, de fapt – intră în anul 1956 în corpul de balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, ca figurantă, dar după numai o lună, în urma vizionării filmului “Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor, începe să studieze muzica și dansurile indiene, dar și limba hindi. Cu ajutorul unui profesor de la Universitatea București reușește să-şi procure primul sari, costumul indian traditional.
Debutează tot pe scena Teatrului “Constantin Tănase”, în același an, în revista „O seară la estradă”, regizată de Nicolae Dinescu, cu cântecul „Chand” („Luna”) din filmul “Vagabondul”. Se lansează ca interpretă de muzică indiană, show-ul ei fiind unul complex, ea stăpânind la fel de bine și dansul clasic indian, Bharatanatyam. Pseudonimul ales de cântăreață, NAARGHITA, este un joc de cuvinte, semnificând, în limba hindi, fie „cântul spiritului etern”, fie „cântecul tulpinii de lotus”; muzicologul George Sbârcea l-a tradus drept „cântec pentru cei luminați”. Începe să facă turnee prin țară, își îmbogățește foarte mult repertoriul și înregistrează primul disc la Electrecord.
În toamna lui 1967, prim-ministrul Indiei, Indira Gandhi, vizitează România și o vede pe NAARGHITA într-un spectacol. Foarte plăcut impresionată, cere să o cunoască. Într-un dialog la care participă și prim-ministrul român Ion Gheorghe Maurer, Indira Gandhi o invită să viziteze India. Nouă luni mai târziu, NAARGHITA este primită călduros la New Delhi, unde rămâne pentru jumătate de an, vizita fiindu-i sponsorizată de guvernul indian. Cu această ocazie, face cunoștință cu idolul ei, actorul și regizorul Raj Kapoor, iar cei doi devin prieteni apropiați.
Întoarsă în țară, își continua activitatea la televiziune, în turnee, dar și pe cea discografică. Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” va apărea și în spectacolul “Ocolul pământului în 30 de melodii”, de Sașa Georgescu și Alecu Popovici, în regia lui Bițu Fălticineanu, din distribuția căruia mai făceau parte: Zizi Șerban, Horia Căciulescu, Vasile Tomazian, Ștefan Tapalagă, Luigi Ionescu.
La sfârşitul anilor ’80, NAARGHITA dispare din atenţia publicului, petrecându-și ultimii ani în singurătate. Se stinge din viață pe 26 februarie 2013.