Mia Braia

Artist

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 8 septembrie 1911.

A fost sora mai mare a celebrei artiste Ioana Radu. A avut însă o carieră mult mai scurtă decât a surorii sale, din cauza unor interdicții impuse de regimul comunist. Ultimii ani ai vieții îi petrece în exil.

Vede lumina zilei la Craiova, într-o familie cu patru copii: Mia, Eugenia (care va deveni celebră cu numele Ioana Radu), Elena și Gheorghe Braia. Tata, oltean-gorjean, mama, unguroaică, aveau o cârciumă lipită de cimitirul Sineasca, loc unde se țineau toate pomenile de după înmormântare. Aici s-au afirmat şi cele trei surori cântăreţe pentru prima oară in public.

După ce își face studiile muzicale la Conservatorul din Craiova și la cel din București, MIA BRAIA debutează cântând muzică ușoară la restaurantul „Minerva” din Craiova. 1936 este un an important în cariera ei, căci va cânta pentru prima dată la Radio București. Face imprimări la casa de discuri Cristal (Electrecord), cântă cu cele mai importante orchestra ale vremii, iar din 1948, începe colaborările cu orchestrele „Barbu Lăutarul”, „Perinița” „Doina Olteniei” și cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

“La fereastra unde doarme o pisică”, interpretată în duet cu primul ei soț, Petre Alexandru, “Nu-ți pare rău când vezi că plâng”, “De ce nu vii când castanii înfloresc”, “Să nu ne pierdem vremea supărați” sunt doar câteva dintre melodiile ei celebre.

Fiind în mare vogă, este invitată să cânte la câteva reuniuni ale unor membrii ai mişcării legionare, fapt ce îi atrage antipatia regimului comunist. Din această cauză, va fi interzisă la radio vreme de 15 ani, până la jumătatea anilor ‘60. Ulterior, reușește să fugă în SUA, ţară în care rămâne până la finalul vieţii.

Cele două surori, Mia Braia și Ioana Radu, nu s-au înţeles niciodată. Au reuşit însă să îşi alăture vocile într-un singur cântec: ”Ciobănaş cu 300 de oi”, o înregistrare radio care a făcut istorie.

Se stinge din viață pe 3 iulie 1996, departe de casă, la New York.

Social media: