Despre
Se naște pe 27 august 1914, la București.
A fost una dintre cele mai apreciate artiste de cabaret ale Bucureștiului interbelic și prima interpretă a celebrului cântec “Ionel, Ionelule”. Pe scena “Cărăbușului” lui Constantin Tănase, încântătoarea Lisette Verea joacă, între 1933 și 1935, în trei spectacole de succes. Emigrează apoi în Statele Unite, unde va juca în producții hollywoodiene, alături de mari vedete de peste Ocean.
LISETTE VEREA debutează la doar 13 ani, pe scena Teatrului Majestic, cu un cuplet scris de F.O. Fosian special pentru ea, care începea aşa: “Iertaţi-mă că îndrăznesc/ În faţa voastră să păşesc/ Dar vreau ca să mă fac artistă/Eu cred că-s bună de revistă!”.
După debut, artistul N. Kanner îi propune să facă teatru și să joace la „Colos”, în revista „Nimic nou pe frontul București” de N. Kirițescu. Pe scena de la Cărăbuș, teatrul lui Constantin Tănase, frumoasa Lisette Verea va juca între 1933 și 1935, în trei spectacole: “Cărăbușul în splendoare” și “Cărăbușul cântă”, scrise de N Kirițescu, N. Vlădoianu și Nicușor Constantinescu, și “Cărăbuș Expres”. Împreună cu Lulu Nicolau, lansează celebrul cântec “Ionel, Ionelule”, compus de George Sbârcea (alias Claude Romano), pe scena de la Alhambra, în anul 1937.
Frumuseţea, dar şi succesul de care se bucură pe scenele bucureştene îi asigură prezenţa în două dintre puţinele filme româneşti turnate în epocă: ”Chemarea dragostei” (1932) şi “Trenul fantomă” (1933), primul film sonor în limba română, în care joacă alături de Tony Bulandra.
În timpul celui de-al doilea război mondial se stabilește în Statele Unite, unde va juca în pelicula “Night in Casablanca (1946), în compania celebrilor fraţi Marx. Frumoasa româncă renunță la cariera cinematografică atunci când se căsătorește cu fiul celebrului producător de țigarete Chesterfield.
“Fără școală, dar extrem de frumoasă, înarmată cu tupeu și având mult farmec, a ajuns din vânzătoare de magazin vedetă la Tănase. Mai târziu, a reușit chiar sub ochii Gestapoului să fugă cu un avion în America și să debuteze pe Broadway, apoi să joace cu Frații Marx la Hollywood, devenind vedetă americană cu vilă în Beverly Hills. N-a uitat că e româncă, ducând dorul țării”, scria Al. Lazăr în publicația “2012: 140 de ani de revistă românească”.
Lisette Verea se stinge din viață la New York, pe 27 august 2003.