Ioan Luchian Mihalea

Artist

Spectacole:

Despre

 

S-a născut pe 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, jud.Vîlcea.

Oanţă, cum era alintat de apropiaţi, a rămas de mic fără părinţi, fiind crescut de o mamă adoptivă. La începutul anilor ’70, se alătură grupului studențesc SONG (prescurtare pentru “Suntem Oamenii Noii Generaţii”), grup înființat la Facultatea de Limbi Germanice, la începutul anilor ‘70. În 1975, IOAN LUCHIAN MIHALEA devine conducătorul acestui grup, care avea să devină un adevărat fenomen artistic. Alături de SONG, la cârma căruia se va afla până în anul 1993, va susține sute de spectacole și turnee în țară și străinătate, SONG devenind în această peerioadă cel mai popular grup coral din România.

În 1973, înființează corul de copii MiniSONG, prin care a îndrumat paşii multor copii spre muzică, învăţându-i pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete. În primăvara anului 1989, pune bazele unui nou grup numit Bazar, un fel de frate mai mic al celor două deja existente, format în exclusivitate de elevi ai Școlii Populare de Artă. Cu acesta participă în diverse spectacole la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Casa Studenților „Grigore Preoteasa”, sau Sala Radio. Din păcate, Bazar a existat un singur an.

Pe scena de la Revistă, IOAN LUCHIAN MIHALEA a urcat și în spectacolul “Are tata fată mare”, o comedie muzicală de Mihai Maximilian, pe muzica lui Vasile Veselovski, din distribuția căruia mai făceau parte Tamara Buciuceanu Botez, Ion Lucian, Anca Țurcașiu, spectacol care s-a jucat timp de două stagiuni.

Între 1991-1993, a prezentat la TVR spectacolul concurs de muzică pentru copii „TIP TOP MINITOP”. În aceeași perioadă, a fost profesor de canto la Universitatea Ecologică din Capitală.

Se stinge din viață brutal și nedrept, în seara zilei de 29 noiembrie 1993. Avea doar 42 de ani.

Social media: