Gil Dobrică

Artist

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 14 februarie 1946, în com. Călărași, județul Dolj.

Solist de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues, repertoriul lui GIL DOBRICĂ a cuprins în special preluările unor piese celebre ale lui Ray Charles, al cărui admirator declarat a fost, dar și ale altor artiști, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads”, pe care a cântat-o cu titlul „Hai acasă”, a devenit cea mai cunoscută melodie interpretată de GIL DOBRICĂ.

Era cel mai mic dintre cei nouă copii ai familiei. La 14 ani, pleacă de acasă la Craiova, la școala de meserii, unde devine strungar. Debutează în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova, cu piese rock și soul. Avea 17 ani și cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“, piese din repertoriul unor artiști precum Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate. Activează apoi în diferite trupe. Un coleg de muncă, mare iubitor de muzică neagră, îi insuflă pasiunea pentru Ray Charles, care devine în scurt timp idolul său.

În anii 1970, la îndemnul unor prieteni, vine în Capitală. Primul pas important la Bucuresti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, apoi la Athénée Palace și Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în engleză, live. Tot în 1970, colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu, cu Roșu și Negru. Apare în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul „Lucia Sturza-Bulandra”, alături de Florian Pittiș și Ion Caramitru. În 1979, i se oferă o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și debutează discografic cu „Hai acasă”, pe disc EP de 45 de turații. Piesa este un cover după John Denver – „Take Me Home, Country Roads” (1971). Colindă toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, GIL DOBRICĂ apare în spectacolul “Omul care aduce râsul”, scris de Puiu Călinescu și Ovidiu Dumitru, avându-l pe marele comic Puiu Călinescu drept cap de afiș.

Unul dintre cele mai importante și emoționante momente din viața sa este când îl întâlnește pe idolul său, Ray Charles, la Festivalul “Cerbul de Aur” de la Brașov, în 1994. „A fost cea mai frumoasă zi din viața mea”, avea să mărturisească atunci. În ultimii ani de viață, colaborează cu trupa Nightlosers.

Se stinge din viață în 2006, la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință.

Social media: