Dumitru Furdui

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 27 octombrie 1936, la Băilești, jud.Dolj.

Actorul DUMITRU FURDUI vine pe lume într-o familie de basarabeni, părinții săi refugiindu-se la Băilești de la Soroca (Republica Moldova).

În 1957, își încheie studiile de actorie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, nu fără peripeții însă, căci în 1953 este eliminat temporar din facultate, pe motiv că simpatizează cu revoluția anticomunistă din Ungaria.

Începe să joace pe scenele bucureștene, la Teatrul Național, la “Bulandra” si la Teatrul Mic, în spectacole ca “Jurnalul unui nebun” de Gogol, “Clipe de viață” de William Saroyan, “Balerina portocalie” de Valeriu Sârbu, “Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, “Triumful talentului” de I.L.Caragiale sau “Câinele grădinarului” de Lope de Vega.

Pe marele ecran debutează în 1958, cu filmul “Doi vecini”, regizat de Geo Saizescu. Joacă apoi în “Soldați fără uniformă” (1960), “Setea” (1961), “Un surâs în plină vară” (1963), “Împușcături pe portativ” (1967), seria BD-urilor – Brigada Diverse (1970-’71), “Un zâmbet pentru mai târziu” (1974), “Toamna bobocilor” (1975), “Iarna Bobocilor” (1977) sau “Un om în loden” (1981). De asemenea, semnează scenariul filmului “Învingătorul”, regizat de Tudor Mărăscu.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” DUMITRU FURDUI urcă în mai multe spectacole, printre care “Melodii ‘81”, un concert-spectacol de muzică ușoară românească (cu melodii în primă audiție de Nicolae Kirculescu, Petre Mihăescu, Horia Moculescu, Paul Urmuzescu și Vasile V.Vasilache), alături de Cristina Stamate, Marina Voica, Cornel Constantiniu, Stela Enache, Mihaela Oancea, Janina Matei.

În 1982 emigrează în Franța, unde joacă în câteva spectacole regizate de românul Virgil Tănase la Teatrul Lucernaire din Paris. De asemenea, joacă în mai multe filme franțuzești, “Mangeclous”, regizat de Moshé Mizrahi, și “Roselyne et les lei”, în regia lui Jean-Jacques Beineix, dar și în “Rue du Bac” (1991), “Aux yeux du monde” (1991), “IP5: L’Île aux pachyderms” (1992), “Mina Tannenbaum” (1994), precum și în filmul de televiziune “La rancon du chien” (1996). Postum, în 1999, apar și cele două volume de memorii numite “Teatrul în comunism” semnate de DUMITRU FURDUI.

Se stinge din viață pe 13 aprilie 1998, la Paris.

Social media: