Dem Rădulescu

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 21 septembrie 1931, la Rm.Vâlcea.

Dumitru R. Rădulescu, pe numele său real, vine pe lume într-o familie de negustori, fiind cel mai mic dintre cei trei frați. „Tata era un individ plin de umor. Avea un magazin mare de peşte în piaţa din Vâlcea. Mama, ardeleancă. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’». Pe urmă, porecla s-a prins de mine„, povestea maestrul despre cum s-a ales cu celebra-i poreclă.

În liceu, a trebuit să decidă dacă va continua cu boxul, pe care-l practica la categoria semi-mijlocie, sau dacă se va îndrepta spre actorie. “Eu, până la 17 ani, nu am recitat nimic. Eram foarte timid. Primul vers pe care l-am spus a fost, de fapt, un cuplet al lui Tănase. L-am spus chiar la sala unde făceam box”, își amintea el.

Mama a regretat până în ultima clipă că nu mi-a dat voie să merg să îl văd pe Tănase, când a venit în turneu. Zicea că sunt prea mic și că pe scenă apar femei dezbrăcate… Și atunci am fugit de acasă să îl văd. Era la lume… Veneau de la țară, cu căruțe, ca la Maglavit, la Petrache Lupu. Am intrat în sală și am zărit un individ pe o masă. Scena nu puteai să o vezi, pentru că nu aveai cum. Am băgat capul printre picioarele acelui om și așa l-am văzut pe Tănase, spre finalul actului II, spunând, în aplauzele și ovațiile mulțimii: “Am jucat/ Banii vi-i i-am luat/ V-am Salutat!””, povestea, maestrul, într-un interviu.

Peste ani, maestrul DEM RĂDULESCU avea să joace pe scena de la Savoy a Teatrului “Constantin Tănase”, în comedia muzicală “Salutări de la Vasile”, de Aurel Storin, pe muzica lui Vasile V.Vasilache, unde i-a avut alături pe: Paula Rădulescu, prima sa soție – aceasta e de altfel singura apariție împreună a celor doi pe o scenă de teatru -, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Ioana Casetti, Mihai Perșa.

Însă excepționala carieră artistică a lui DEM RĂDULESCU va începe, practic, din timpul facultății, căci va absolvi IATC-ul ca șef de promoție. În 1956, după ce obține locul I pentru interpretare la un concurs pentru tinerii actori, este remarcat de Sică Alexandrescu pe care, ulterior îl va considera cel de-al doilea tată al său, cel care îi va îndruma primii pașii într-o carieră care avea să fie strălucită. De aici, totul este istorie.

Se stinge din viață la București, în urma unui infarct, pe 17 septembrie 2000.

Social media: