Despre
S-a născut pe 24 octombrie 1946, la București.
A debutat în 1965, atunci când actorul Mircea Crişan a invitat-o să cânte alături de formaţia ”Sincron” pe scena Sălii Palatului. O remarcase la numai 17 ani când, elevă fiind la Liceul ”Dimitrie Cantemir”, se prezentase la preselecțiile pentru un post de solistă a Ansamblului Armatei.
În anul 1966, cunoaşte consacrarea, după participarea la Festivalul naţional de muzică uşoară de la Mamaia, unde a interpretat patru piese, “Adio” de Nicolae Kirculescu, “Inimă, inimă” de Laurenţiu Profeta, “Nu te supăra” de Paul Ghentzer şi “Păi vezi cum eşti” de Emanoil Ionescu.
La Festivalul ”Cerbul de Aur” 1968, reprezintă România alături de Luminiţa Dobrescu şi Mihaela Mihai și obține o mențiune; urmează alte premii la festivaluri internaționale de interpretare, iar la Festivalul Mamaia 1972 a cucerit Premiul de Popularitate pentru piesa “Ce tânăr eşti” (muzica Radu Şerban, text Aurel Storin), un Premiu Special și Premiul II, alături de Dan Spătaru, cu piesa compusă de Temistocle Popa, ”În rândul patru”. S-a pregătit muzical cu binecunoscuta compozitoare Camelia Dăscălescu și a absolvit cursurile de Artă Dramatică ale Şcolii Populare de Artă din Bucureşti.
În 1967, lansează la Electrecord primul său album, ”Anda Călugăreanu, melodii de Salvatore Adamo”. Urmează alte LP-uri de mare succes, iar în 1987 lansează albumul ”Anda” cu piese compuse de Nicu Alifantis, în aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu.
Debutează ca actriță în 1966 în filmul muzical ”Omul și camera” (regia Valeriu Lazarov), alături de mari nume precum Margareta Pâslaru, Ștefan Tapalagă, Doina Badea, Gheorghe Zamfir, Pompilia Stoian, Constantin Drăghici. A jucat în ”Bietul Ioanide” (regia Dan Pița, 1979), ”Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ”Stop cadru la masă” (regia Ada Pistiner, 1982), ”Secretul lui Nemesis” (regia Geo Saizescu, 1987) sau ”O zi la București” (regia Ion Popescu Gopo, 1987). A fost vocea lui Friday în filmul ”Robinson Crusoe” (1974) și a lui D’ Artagnan în ”Uimitoarele aventuri ale muschetarilor” (1987). Este, de asemenea, vocea personajului Oache din filmul ”Maria Mirabela” (1981) și ”Maria Mirabela în Tranzistoria”(1989), regizate de Ion Popescu-Gopo.
Va fi nelipsită din programele de varietăți ale Televiziunii Române, creând aici momente memorabile alături de Toma Caragiu, dar și alături de Dan Tufaru și Florian Pittiș.
Deși își dovedise de multă vreme talentul remarcabil și cu toate că devenise o vedetă de necontestat, ANDA CĂLUGĂREANU a fost admisă la IATC în 1984, abia după a zecea încercare. Era respinsă pe motiv că era prea… scundă. A fost studentă la clasa actorului Mihai Mălaimare. Avea 38 de ani. Marea actriță Leopoldina Bălănuţă a invitat-o atunci să recite alături de ea pe scena Teatrului Mic, iar în 1984, joacă în musicalul „Mitică Popescu” de Nicu Alifantis, după piesa cu același nume de Camil Petrescu.
La începutul anilor ’90, moderează la TVR, alături de păpușa Omidé, emisiunea matinală pentru copii „Club Anda”, până când, în vara anului 1992, o boală necruțătoare pune capăt unei cariere de excepție.
În memoria ANDEI CĂLUGĂREANU, în stagiunea 2017-2018, pe scena Teatrului “Tănase” a avut loc spectacolul muzical ”(dor de) ANDA”. Cu ocazia acestui spectacol-tribut, șlagărele lansate de ANDA CĂLUGĂREANU și reorchestrate de dirijorul și compozitorul Dan Dimitriu au putut fi ascultate și fredonate, alături de piese mai puțin cunoscute din repertoriul artistei.