Despre
Pe 26 octombrie 1907 se năștea, la Huși, VASILE VASILACHE, binecunoscut actor, scenarist și regizor, un nume de referință al teatrului românesc de Revistă.
În perioada interbelică a format, alături de N. Stroe, celebrul cuplu umoristic STROE și VASILACHE, înscris cu litere de aur în istoria Teatrului de Revistă. Cei doi s-au cunoscut la celebra Grădină de Vară ”Volta-Buzești”, au devenit prieteni nedespărțiți, au jucat și au compus împreună, au regizat și au scris texte pentru spectacole de Revistă, filme și comedii muzicale.
”Ora veselă”, lansată în eter de cei doi, a putut fi ascultată pentru prima dată la radio pe 9 ianuarie 1929. VASILE VASILACHE semna regia emisiunii transmisă în fiecare duminică, la ora 14.30, cu refrenul ”Alo, alo, aici e radio / Stroe și Vasilache, lache, lache…”. Pe 1 septembrie 1932 îl conving pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Mugur, să apară ”pe viu” în emisiunea cu record de audiență, iar doi ani mai târziu lansează filmul cu același nume.
În 1934, Vasile Vasilache, alături de N. Stroe, joacă și realizează ca scenarist și regizor ”Bing Bang”, primul film cu sonor și film muzical românesc și printre cele mai vechi producții păstrate în întregime. Premiera a avut loc pe 7 februarie 1935, la cinematograful din cadrul Cercului Militar din București; din distribuție a făcut parte și Grigore Vasiliu Birlic, iar coloana sonoră creată de M. Constantinescu și Max Halm redă și vocea marelui interpret de romanțe și tangouri Titi Botez.
”Ei rămân în istoria Revistei românești nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul – care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trăit si de a fi murit prieteni”, scria Aurel Storin în cartea sa, ”Farmecul discret al revistei”.
Teribilul bombardament de pe 4 aprilie 1944 abătut deasupra Bucureștilor l-a ucis pe Vasile Vasilache, punând capăt prematur notorietății acestui cuplu.
În anul 2011, mari artişti au omagiat la Sala Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucureştii perioadei interbelice, cu un spectacol de excepţie dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea actorului N.Stroe şi a 80 de ani de la debutul „Cuplului de Aur” al Revistei româneşti. Maestru de ceremonie a fost Eugen Stroe, fiul actorului omagiat, sosit special din Israel. Acesta a lansat atunci și cartea ”Stroe și Vasilache – Aplauze”.