Vasile Tomazian

Actor

Spectacole:

Despre

Comic vestit al microfonului, VASILE TOMAZIAN se naște la 5 ianuarie 1925, la București. Supranumit “un Birlic al genului scurt”, monoloagele lui încep și se termină cu aceeași formulare: „Sal’ta­re, taică, și noroc!”, expresie care va intra rapid în “folclorul” de stradă.

Figură populară a teatrului de revistă și estradă din România, Tomazian a debutat cu pseudonimul V. Tomas, încropindu-și o trupă proprie de teatru cu care juca la cinematografele bucurestene, între pauzele dintre filme. Pirpiriu, cu o comportare fără cusur și o modestie rară, armeanul Vasile Tomazian devine foarte îndrăgit de public. Îsi spunea monologul tărăgănat, monoton, încercând să nu iasă niciodată din pielea personajului mult iubit: omul simplu, plin de griji si nevoi. Prin asta și prin faptul că nu cerea sume mari pentru prestațiile sale și-a câștigat imensa popularitate.

„Pentru această remuneratie a sălilor pe care le bucșea, nu numai că făcea program oricât i-ai fi cerut, ci se îngrijea de spectacol, păzea scena, era fericit ca publicul să plece multumit. Cu Tomazian pe afiș nu aveai niciodată emotii. Ajungea la Moldova-Nouă ori la Sighet, pe coșul locomotivei, agățat de-un car cu boi, nu știu dacă n-a împrumutat și vreo bicicletă ca să fie cel dintâi la cabină… Unde trupa, de obicei întârziată, îl găsea taciturn într-un colțișor, pufăindu-și tacticos țigara – una dupa alta”, își amintea, peste ani, celebrul impresar Gaby Michailescu.

În 1966, apare, la Electrecord, discul ”Sal’tare, taică și noroc! Momente vesele cu Vasile Tomazian”. Ulterior, devine cunoscut și pentru cupletele cu Zizi Șerban. Va fi invitat periodic la emisiunea “Ora veselă” de la Radio.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, VASILE TOMAZIAN va juca în numeroase spectacole, printre care: “Ocolul pământului în 30 de melodii”, “Un băiat iubește o fată”, „Cer cuvântul!”, “Fără mănuși”, „Vitamina M… Muzica!”, „București 500”, „Ca la revistă”, „Se caută o vedetă” și ” Pagini alese din Revista de altădată”.

Social media: