Petre Mihăescu

Compozitor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 14 martie 1928, la Bucureşti.

Absolvent al Academiei Regale de Muzică şi fost discipol al celebrilor Mihail Jora și Ion Ungureanu, compozitorul PETRE MIHĂESCU debutează, în anul 1952, la Teatrul Tănase. Pentru o perioadă, împarte aici pupitrul dirijoral cu binecunoscutul Gelu Solomonescu.

Stagiuni la rând, repertoriul Teatrului “Tănase” a cuprins spectacole în care partiturile erau semnate de PETRE MIHĂESCU. Printre acestea, succesele anilor ’60 – ’70, „Vox… Boema” de Alecu Popovici, „Scandal la Boema” de Mihai Maximilian şi Vasile Veselovski sau de musicalul „Nicuţă… la Tănase”.

De asemenea, semnează muzica şi direcţia muzicală în seria de spectacole care îl au pe Puiu Călinescu în rolul principal: „Sonatul lunii”, „Trăsnitul meu drag”, „Un băiat de zahăr ars”, „Frumosul din pădurea… zăpăcită”, „Idolul femeilor”, „Eu vă fac să râdeţi!”, „E nemaipomenit!”, „Omul care aduce râsul”, „Bărbatul fatal” și „O seară la Boema”.

Geniul comic al actorului nu suporta întotdeauna alţi autori” – nota Aurel Storin. „Devenise propriul autor şi realizator şi, stagiuni la rând, repertoriul sălii din Calea Victoriei 174 cuprindea câte o premieră scrisă de el. Se formase o echipă solidă cu Puiu Călinescu, autor şi interpret, Petre Mihăescu, compozitor de mare succes şi Biţu Fălticineanu, regizorul care mirosea întotdeauna unde se ascunde succesul”.

De un succes extraordinar s-a bucurat și spectacolul–concert de muzică uşoară „Melodii ‘81”, în care s-au prezentat pe scena Teatrului “Tănase” piese în primă audiţie de PETRE MIHĂESCU, Nicolae Kirculescu, Horia Moculescu, Paul Urmuzescu şi Vasile V.Vasilache. Capete de afiş au fost Cornel Constantiniu, Stela Enache, Cristina Stamate, Marina Voica, Mihalea Oancea, Janina Matei, Dorin Anastasiu, Dumitru Furdui.

PETRE MIHĂESCU a compus sute de melodii, multe dintre ele șlagăre, interpretate de vedete ale muzicii ușoare românești , precum Corina Chiriac, Dan Spătaru, Aurelian Andreescu, Marina Voica, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Pompilia Stoian, Cristian Popescu.

A fost căsătorit pentru scurt timp cu cântăreaţa Lucky Marinescu apoi, timp de 50 de ani, a trăit alături de Ioana Mihăescu. Fiica lor, Milena, este mândră că nepotul muzicianului, Matei Bucur Mihăescu, a devenit un cunoscut pianist, compozitor și dirijor.

Se stinge din viață pe 17 august 2011.

Social media: