Despre
Se naște pe 1 februarie 1928, la București.
Celebru autor de texte umoristice și librete muzicale, scenarist, dramaturg, scriitor, textier și realizator TV, OCTAVIAN SAVA a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”.
Cu toate că ascultase sfatul mamei de a deveni medic, tânărul OCTAVIAN SAVA, care crescuse în lumea filmelor (bunicul era proprietar de cinematograf și importator de filme, iar tatăl său, director al Cinematografului Aro, actualul Cinema Patria), renunță la Facultatea de Medicină în ultimul an, pentru a se dedica activității literare. Versurile, cupletele muzicale și încercările sale de dramaturgie se bucurau deja de succes. În liceu, profesor de limba romană i-a fost scriitorul Mihail Sebastian.
În 1949, devine redactor la Radiodifuziunea Română, colaborează la emisiunile ”Ora Tineretului” și ”Ora Școalei”, iar în calitate de redactor șef al Redacției Culturale va realiza emisiuni și teatru radiofonic pentru copii, printre acestea, celebrele ”Satiră si umor” și ”Teatru la microfon”.
Realizează primul serial radiofonic românesc, o adaptare după ”Tartarin din Tarascon” de Alphonse Daudet, care a avut premiera la 21 august 1951. Și este inițiatorul primului concurs radiofonic de cultură generală, “Drumetii veseli” (1959).
Scrie zeci de scheciuri, monoloage și cuplete muzical-umoristice create special pentru programele de varietăți, divertisment și Revelion de la Televiziunea Română, între anii ’60 – ’90, făcând parte din “trio-ul formidabil” de textieri Grigore Pop, Dan Mihăescu și Octavian Sava.
Pentru Teatrul “Tănase” semnează librete, versuri și texte pentru spectacole de mare succes, precum: “Veselia nu-i în criză” (regia Bițu Fălticineanu), „Vivat, Revista!” și “Piei, drace!” (regia Cezar Ghioca), musicalurile „Nota 0 la purtare” (regia Ion Lucian, 2000), „Omul care a văzut moartea” (regia Constantin Dicu, 2005) și „O premieră furtunoasă” (regia Cezar Ghioca, 2009), toate pe muzica lui Marius Țeicu.
„În majoritate, textele mele au fost scrise având în minte actorii care speram că le vor interpreta”, mărturisea autorul. ”Am scris special pentru Stela Popescu, Ștefan Bănică, Alexandru Arșinel, Radu Beligan, Tamara Buciuceanu-Botez, Dem Rădulescu, Toma Caragiu. Cu toți am legat frumoase prietenii, i-am respectat și m-au respectat”.
OCTAVIAN SAVA este cel care a lansat în 1972 cuplul Stela Popescu – Ștefan Banică, în show-ul ”Un tramvai numit 14”, scris împreună cu Mihai Maximilian.
Pe parcursul anilor, a colaborat deseori cu actorii Teatrului “Tănase”. Cu Stela Popescu și Al. Arșinel, la diverse emisiuni de divertisment, dar și la filmele “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988) și “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), al căror scenarist a fost, dar și cu Nae Lăzărescu și Vasile Muraru. În anul 2000, îi oferă Valentinei Fătu, pe care o remarcă pe scena Teatrului de Revistă, rolul principal în câteva show-uri tv, reconfirmându-și astfel renumele de descoperitor și susținător de talente.
Se stinge din viață în decembrie 2013.