Nicu Constantin

Actor

Spectacole:

Despre

Se naște pe 31 iulie 1939, la Eforie Sud, într-o familie cu șapte copii. Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, în timp ce mama sa, Ecaterina, era o grecoaică din Ianina.

De mic, a practicat diverse meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, de creveți la cornet sau de ziare, sacagiu, bagajist la gară. Banii astfel câștigați au devenit o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, adesea, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din localitate. După dispariția tatălui, vine la București, la liceu. În paralel, lucrează la o fabrică și se înscrie la Școala Populară de Artă, la clasa prof. Frunzetti, unde ia lecții de istoria teatrului, literatură și dicție. În 1958, absolvă Școala de Artă și primește și diploma de instructor de brigăzi artistice. Devine foarte cunoscut printre artiștii amatori drept „ăla cu ochelari”.

În televiziunea proaspăt apărută, debuta în 1959, în același timp cu Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune dedicată mișcării artistice de amatori, cu un cuplet semnat de George Mihalache, intitulat “Holteiul”. În cei 25 de ani de televiziune ce au urmat, a înregistrat sute de scheciuri în emisiuni de umor, semnate de realizatori cunoscuți, ca Dan Mihăescu și Octavian Sava, dar și Revelioane maraton, primele din istoria televiziunii în direct. Inimitabilul Nicu Constantin avea să devină nelipsit de pe micul ecran.

Însă tânărul de 20 de ani visa să ajungă vedetă la „Tănase”. Din păcate, erau atunci scoase la concurs doar două locuri pentru 250 de candidați. A hotărât să meargă la examen doar ca să-l încurajeze pe unul dintre prietenii săi, Marian Iorga. Profesorul Frunzetti îl vede și îl invită pe scenă, știindu-i talentul din școală. Astfel, NICU CONSTANTIN cântă acompaniat la pian de Gelu Solomonescu. Fără ezitări este angajat la teatrul mult visat. Era anul 1960. Joacă în “Concertul tinereții”, montat de Cezar Grigoriu, apoi în “Revista oglinzilor” de Mircea Crișan, cu Maria Tănase, I. Antonescu-Cărăbuș, Puiu Călinescu, Radu Zaharescu și Horia Șerbănescu pe afiș.

În cei 40 de ani care au urmat pe scena Teatrului de la Revistă, NICU CONSTANTIN a jucat în mii de reprezentații, cu un succes remarcabil. Dintre spectacolele sale, amintim: “Pagini alese din Revista de altădată”, “Revista dragostei”, “La Grădina „Cărăbuș””, “Colibri music-hall”, “Nu aduce ziua ce aduce noaptea”, “Jos pălăria”, “Vino să ne vezi diseară”, “Costică, ne vede lumea!”, “Uite că nu tac!”, “Lasă supărarea-n hol”, “Grand Music-Hall de Bucarest”, jucat în turneu la “Olympia” – Paris, “Nimic despre elefanți”, “Cafeaua cu lapte de adio”, “Salutări de la Vasile”, “Mi se pare că mă-nsor!”, “Belmondo al II-lea”, “Savoy, Savoy!”, “Poftă bună, la Tănase!”.

Din 1967, formează pe scena de la “Tănase” un cuplu umoristic cu Alexandru Lulescu, prima lor apariție fiind consemnată în spectacolul “Șapte păcate” de Mircea Crișan. Au urmat “Colibri music-hall”, “Palatul melodiilor”, “Jos pălăria”, “Concertul tinereții” sau “Scandal la Boema”. Un moment de referință în cariera sa a fost rolul Oacă din “Groapa” (1967) lui Eugen Barbu, avându-i în distribuție și pe Ion Dichiseanu, Al. Lulescu și Olga Bucătaru. „La Teatrul «Tănase» se joacă «Groapa» după Eugen Barbu. Nicu Constantin și atât.”, se consemna în cronicile vremii. În perioada 1979-1982, va juca la Teatrul de Operetă “Ion Dacian”, unde publicul îl adoră în “Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller.

În palmaresul înregistrărilor lui NICU CONSTANTIN se află peste 30 de filme de scurt și lungmetraj, printre care: „Totul pentru fotbal”, “Împușcături pe portativ”, “Vin cicliștii”, “Alo, aterizează străbunica!”, “Am o idee”, “Secretul lui Bacchus” sau “Muschetarii în vacanță”; peste 600 de emisiuni de radio – mulți ani la rând n-a existat emisiune “Unda veselă” fără Nicu Constantin; și peste 300 de emisiuni de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate. “Teatrul de revistă este cel mai greu teatru care se face pe acest pământ. Este singurul teatru cu trei pereţi, al patrulea fiind publicul. Nu există actori de revistă şi actori de dramă, există actori buni şi actori proşti”, spunea actorul, într-un interviu.

NICU CONSTANTIN, cel pe care realizatorul Octavian Sava l-a numit „un matador din marea galerie a comicilor”, se stinge din viață pe 15 septembrie 2009. Este înmormântat în orașul natal, Eforie Sud.

Social media: