Nicolae Dinica

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 23 februarie 1940.

Debutează la Teatrul “Constantin Tănase” la sfârșitul anilor ’60, în spectacolul muzical ”Vox…Boema” de Alecu Popovici, în regia lui Bițu Fălticineanu.  A urmat spectacolul aniversar ”La Grădina Cărăbuș” (regia Nicolae Dinescu, director pe atunci al teatrului), dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Constantin Tănase și a 50 de ani de la inaugurarea Grădinii ”Cărăbuș”. Din distribuție mai făceau parte: Horia Căciulescu, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Anca Agemolu, Doina Badea. Joacă, de asemenea, în mozaicul muzical ”Jos, pălăria!” de George Grigoriu, pe un libret de Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu și Cornel Constantinescu, în regia lui Bițu Fălticineanu.

Cunoaște un alt mare succes pe scena Teatrului “Tănase” în musicalul ”Groapa” de Eugen Barbu și Radu Șerban. Spectacolul regizat de Nicolae Dinescu s-a jucat trei stagiuni la rând cu casa închisă.

A fost distribuit de același Nicolae Dinescu în ”Revista în luna de miere” de Cornel Constantinescu și Temistocle Popa, iar de Bițu Fălticineanu în ”Trăsnitul meu drag…”, un divertisment muzical de Sașa Georgescu și Puiu Călinescu, ”Un băiat de zahăr…ars”, o fantezie muzical-umoristică de Harry Negrin și Puiu Călinescu, și în spectacolul ”E nemaipomenit”.

În comedia ”Micul Infern”, regizată de celebrul Sică Alexandrescu și montată pe scena Teatrului “Tănase”, NICOLEA DINICĂ joacă alături de Cristina Stamate, Lucia Râpeanu și Dan Ivănescu, dar și de mari actori invitați de la alte teatre: Ileana Stana Ionescu, Mihai Fotino și Marcel Anghelescu (TNB), Silvia Dumitrescu Timică (pe atunci la Teatrul Dramatic Brașov), Septimiu Sever (Teatrul Bulandra).

Face parte din distribuția comediei muzicale ”Salutări de la Vasile”, de Aurel Storin, alături de Dem Rădulescu, Ioana Casetti, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Paula Rădulescu, Mihai Perșa. Muzica a fost compusă de Vasile V. Vasilache, iar coregrafia i-a aparținut lui Thury Ștefan.

Se stinge din viață pe 6 martie 2014.

Social media: