Nae Roman

Actor

Spectacole:

Despre

Se naște pe 30 noiembrie 1909, la Roman.

Se numește, de fapt, Nicolae Constantinescu, dar va deveni celebru sub numele NAE ROMAN.

Numele de scenă i-l dă însuși Constantin Tănase care, spune legenda, atunci când a văzut afișul cu numele Nicolae Constantinescu l-a chemat în birou și l-a întrebat: – „De unde ești de loc?”. „Din Roman”, ar fi răspuns Nicolae. “Atunci o să îți spui de-acum Nae, pentru că ești din popor, și Roman pentru că ești din Roman și sună mai bine”. Spectacolele care au urmat, cu numere improvizate alături de actorul Bimbo Mărculescu, i-au făcut faimoși pe amândoi în perioada cât au jucat la Teatrul de Revistă.

“Avea o carismă de comic savuros susținut printr-o virtuozitate verbală pentru care făceai eforturi să înțelegi ce zice. Cu gravitatea unui savant elabora un cuvânt articulat pe care apoi îl jongla cu iuțeala unui prestidigitator de mare clasă. Excelent în pisălogi și bârfitori, pe care-i juca cu mare finețe și cu tot atât talent. A făcut cuplu cu G.Testian și muzical cu Bimbo Mărculescu”, scria despre el, Al. Lazăr.

Cu Teatrul “Cărăbuș” NAE ROMAN face deplasarea în Orient, în cadrul turneului de mare succes întreprins la Istanbul, Cairo, Beirut, Tel Aviv și Ierusalim, unde urcă pe scenă alături de Constantin Tănase, Mia Apostolescu, N. Stoe și V. Vasilache, Lisette Verea.

În 1958, scrie pentru Teatrul de Revistă “Tănase” spectacolul “Te-aștept diseară la concert”, împreună cu George Mihalache.

Ulterior, joacă la Teatrul de Operetă din București, unde are mare succes cu rolul Alfred P. Doolittle din ”My Fair Lady”, primul musical realizat în România, și regizat de maestrul Ion Dacian, dar și în filme precum: „Nu vreau să mă însor” (1960), „Darclee” (1961), „Politică și delicatese” (1963), „Străinul” (1964), „Dragoste la zero grade” (1964), „Pădurea spânzuraților” (1965), „De-aș fi… Harap Alb” (1965) sau „Expresul de Buftea” (1979).

Se stinge din viață pe 4 februarie 1985, în Israel.

Social media: