Ion Marinescu

Actor

Spectacole:

Despre

 

Se naște pe 22 noiembrie 1930, la Craiova.

Absolvent al Conservatorului Cornetti din Craiova, debutează pe scena Teatrului Național din orașul natal, în rolul Prezentatorul din „Școala femeilor” de Molière. Ulterior, joacă la teatrele din Ploiești, Reșița și Oradea, dar și la Teatrul Mic și Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București. Pe scena Naționalului craiovean, se impune prin rolurile: Mircea Basarab, din “Vlaicu-Vodă”, “Trufaldino”, din “Slugă la doi stăpâni”; Jacques Melancolicul din “Cum vă place?”, Mișu Felecan, din “Nota zero la purtare”.

Joacă în numeroase filme, printre care: “Gioconda fără surâs” (1967), “Revanșa” (1978), “Vlad Țepeș” (1979), “Iancu Jianu Zapciul” (1980), “Drumul oaselor” (1980), “Detașamentul Concordia” (1981), “Trandafirul galben” (1982), “Misterele Bucureștilor” (1983), “Moara lui Călifar” (1984), “Cireșarii” (1984), “Francois Villon – Poetul vagabond” (1987), “Oglinda” (1994) și “Craii de Curtea Veche” (1995).

ION MARINESCU se remarcă nu doar în roluri dramatice, ci și pe scena de la “Tănase”, unde joacă în comedia muzicală “Funcționarul de la Domenii”, de Petre Locusteanu, în regia lui Matei Alexandru, spectacol din distribuția căruia făceau parte: Tamara Buciuceanu Botez, Ileana Stana Ionescu, Mihai Mălaimare, Coca Andronescu, Rodica Popescu Bitănescu, Florina Cercel, Eugen Cristea.

Jeanot, cum îi spuneau colegii, a fost exemplul clar că Institutul de Teatru nu-ți dă talent, perseverență, dăruire, putere de muncă, aceasta fiind o confirmare a butadei „Studenții ies din institut cum au intrat: cu talent, sau fără talent!”, atribuită regretatului mare actor și profesor de la IATC, Dem Rădulescu.

Se stinge din viață la 20 septembrie 1998.

Social media: