Despre
Se naște pe 2 septembrie 1908, la Constanța, într-o familie de greci.
Absolvent al Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Maria Filotti, tânărul HRISTU NICOLAIDE debutează la Roman, în ”Take, Ianke și Cadâr”, de Victor Ion Popa, piesă în care l-a întruchipat pe Ianke, îndrumat de marele actor Gheorghe Timică.
H.NICOLAIDE și-a scris singur cupletele și scenetele pe care le-a interpretat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. Printre numeroasele spectacole în care a jucat, amintim “Cer cuvântul la diverse”, un musical de Jack Fulga, “Se caută o vedetă”, spectacol de estradă pe muzica lui Temistocle Popa, “Vorba revistei!” sau “Muzica, bat-o vina!”.
“El a fost grecul care a câștigat bătălia cu oltenii care aveau 24 de măsele, el având 32, și care a inventat la Alhambra cupletul de șuetă, o poveste lungă cu un șir de întâmplări neverosimile, în care se implica și devenea Stan Pățitul. Avea și condei năzdrăvan, el l-a creat pe Gâgă, avea și pană pentru comedie, scriind “Trei fete cucuiete”, dar și “Băieții veseli”. Un umorist talentat, inteligent și spiritual.” (Al. Lazăr – 2012: 140 de ani de revistă românească)
A jucat, de asemenea, în spectacolele „Faxum melodi…” scris de el şi Nicolae Kiriţescu, „Colţ cu Brezoianu”, scris împreună cu Puiu Maximilian şi dirijat de compozitorul Elly Roman, în „Pigulete plus cinci fete”, la Teatrul Mic. Este distribuit în filmul „Dragoste la zero grade”, dar și în peliculele „Directorul român” şi „Mofturi 1900”, regizate de Jean Georgescu.
A fost bun prieten cu Maria Tănase, despre care povestește în cartea sa, „1001 de zâmbete”, apărută în 1985.