Horia Șerbănescu

Actor

Spectacole:

Despre

S-a născut pe 16 martie 1924, la București. Își face debutul pe scenă la vârsta de… cinci ani, în 1929, în rolul Regelui Mihai din spectacolul ”Miss Revista”, de la Teatrul “Cărăbuş”.

„În 1929, aveam exact 5 ani. La Muzeul “Constantin Tănase” din Vaslui se găsește un program de sală al Teatrului “Cărăbuș” pentru spectacolul de mare montare “Miss Revista”. Programul este îngălbenit de timp. Alături de marele Tănase apăreau printre alții Marilena Bodescu, Lizica Petrescu, Natalița Pavelescu, Dan Demetrescu. Afișul se încheia cu Alexandru Giugaru – Sandi Huși și micul artist Horia Șerbănescu. Momentul de vârf al revistei îl constituia baletul soldaților de plumb”, își amintea acesta, într-un interviu. În acest spectacol este remarcat de regizorul Paul Gusti și i se oferă imediat un alt rol, Statu Palmă Barbă Cot, în ”Rodia de Aur”, la Teatrul Național. Spectacolul a fost  transmis la Radiodifuziunea Română. Astfel, HORIA ȘERBĂNESCU a devenit cel mai vechi colaborator al Radioului Public.

Joacă, de asemenea, pe scena Teatrului din Sărindar, condus de Tudor Mușatescu, pe cea de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea și, ulterior, la Teatrul Victoria. A cunoscut primul mare succes la Gradina Volta Buzești, cu rolul din spectacolul „Profesorul de franceză”, de Tudor Mușatescu. Va deține roluri în filme precum: „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Politică și delicatese” (1963) sau „Mofturi 1900” (1964).

A format cupluri artistice cu Emil Popescu și apoi cu Radu Zaharescu. Cu acesta din urmă se bucură de un mare succes la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. Ulterior, vor fi nelipsiți din emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române și din cele umoristice de la radio. „Colegul meu, Radu Zaharescu, era cu muzica, eu cu scrisul, că mă contaminase acest microb, și amândoi cu interpretarea”, spunea HORIA ȘERBĂNESCU, într-un interviu. “Acest cuplu genial era axat pe un haz muzical în galop și cu poante pe muzică. Muzica o compunea Radu, iar poantele le servea Horia. Se completau de minune într-un întreg plăcut, cu umor debordant (…) Aveau o carismă de excepție, care a durat zeci de ani. pe scenă și la radio”, scria Al. Lazăr.

La Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, HORIA ȘERBĂNESCU joacă în numeroase spectacole, printre care: “Revista ‘58”, “Pe aripile Revistei”, unde publicul va ovaționa în spectacol apariția unui terțet de zile mari – Trei Călușari -, în interpretarea lui N.Stroe, Horia Șerbănescu și Radu Zaharescu, “Vitamina M… Muzica”, „Ca la Revistă”, “Concertul tinereții”, “Carnaval la Tănase”, “Cu muzica e… de glumit!” sau “Horia și Radu își asumă riscul”, pentru unele dintre ele scriind textele.

„Știu spectacole de-ale lor când nu se mai putea circula pe Calea Victoriei din pricina mulțimii care se îmbulzea să intre la Sala Savoy. Și Horia, și Radu au fost conservatori în modă, eleganți întotdeauna, ca descinși din marile filme ale Hollywood-ului. Amândoi însurați (până la urmă) cu două talentate soliste de muzică ușoară. Horia cu Gina Pătrașcu, Radu cu Norina Alexiu.”, scria Dan Mihăescu, în cartea sa, “Eu mințeam poporul cu televizorul”.

Se stinge din viață pe 19 septembrie 2010.

Social media: