Gherase Dendrino

Compozitor

Spectacole:

Despre

Compozitorul Gherase Dendrino, considerat unul dintre întemeietorii școlii de muzică ușoară românească, a debutat ca dirijor și compozitor la Teatrul Cărăbuș, condus de Constantin Tănase. S-a născut într-o zi de 2 septembrie, în anul 1901, la Turnu Măgurele.

Proaspăt absolvent al Conservatorului din București, unde i-a avut profesori pe reputații Dumitru Georgescu-Kiriac și Alfonso Castaldi, se angajează ca pianist la cinematograful Elita, în 1928. Ulterior, debutează ca dirijor și compozitor la Teatrul Cărăbuș, condus de Constantin Tănase. Ca dirijor, însoțește trupa “Cărăbuș”-ului în triumfalul turneu întreprins, în 1939, în Orient, la Istanbul, Cairo, Beirut, Tel-Aviv și Ierusalim.

În perioada 1940-1945, semnează muzica spectacolelor „Răbdare, Tănase”, „Nu te lăsa, Tănase!” și, alături de Ion Vasilescu și Vasile Vasilache, compune melodii pentru comediile muzicale „Acceleratul 402” (scrisă pentru Birlic și Nora Piacentini), „Firfirică”, “Cavaler Gândac”, “Săracu’ Gică”, “Apartamentul 54”, “Într-un ceas bun”, “Un băiat de zahăr”, “Vila cu iluzii”, “Străbunescu & Comp”, “Piccolo”,  jucate pe scena de la Savoy, dar și “Gioconda la Savoy”. Din 1953, colaborează la Ansamblul de Estradă, noua denumire a Cărăbuș-ului, pentru spectacolele “Fără mănuși”, “Revista ‘58”, “București 500”, “Revista dragostei”. Melodiile sale vor auzi și pe celebra scenă a Teatrului Olympia din Paris, în 1965, cu ocazia gloriosului turneu Grand Music Hall de  Bucarest, al Teatrului “Constantin Tănase”.

De asemenea, între 1946-1949, este dirijor la Alhambra,  iar din 1950 a activat ca prim dirijor al teatrului de Operetă din București.

Compune melodii care vor deveni celebre, precum “Cânta o mandolină”, “Ce faci astă seară tu?”, “Drum bun”, “În vals ne-am întâlnit”, “Să nu te superi dacă plâng”, “Un gondolier cânta o melodie” și “Poate cânți și tu…”. Dar și operete – “Lăsați-mă să cânt” și “Lysistrata” și muzică de film pentru peliculele “Afacerea Protar” si “Pe răspunderea mea”, ambele lansate în 1956. De asemenea, joacă alături de Maria Filotti, în Visul unei nopți de iarnă (1946), film regizat de Jean Georgescu.

Se stinge din viață pe 4 ianuarie 1973.

Social media: