Dorel Livianu

Artist

Spectacole:

Despre

 

S-a născut pe 10 octombrie 1907, la București. A fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți români de romanțe și muzică ușoară din perioada interbelică și postbelică.

Debutează la vârsta de șapte ani, în rolul micului trompetist din opera “Aida” de Verdi. Studiază apoi canto la Conservatorul din București, cu dirijorul de origine italiană Egizio Massini, iar din anul 1933, începe să cânte pe scenele Grădinilor din București.

Repertoriul său muzical cuprinde numeroase romanțe și piese în ritm de tango și foxtrot. Obține contracte cu importante case de discuri, precum His Master’s Voice și Columbia Records. Între anii 1939 și 1945, lucrează la Teatrul Barașeum din București. Tot în acești ani înregistrează numeroase cântece populare evreiești. Va fi deportat într-un lagăr de concentrare din Transnistria, dar este eliberat după opt luni, datorită renumelui de care se bucura.

Ulterior, va deveni interpret pe scena Teatrului “Constantin Tănase” și actor dramatic, la Teatrul “Nottara”. Pe scena de la “Tănase” va apărea în numeroase spectacole, printre care “Cer cuvântul” (spectacol de satiră și umor, pe muzica lui Henri Mălineanu), „Revista ’58” (de Nicușor Constantinescu și George Voinescu, pe muzica lui Ion Vasilescu și Gherase Dendrino, cu Maria Tănase cap de afiș), „Melodii… Melodii… Melodii” (pe muzica lui Elly Roman) ori „Un băiat iubește o fată” (pe muzica lui Aurel Giroveanu).

Este interpretul mai multor romanțe compuse de Ionel Fernic, de care l-a legat o frumoasă prietenie, dar și al altor creații ale compozitorilor importanți ai vremii. “Ce faci astă seară tu?”, “Cine mi te-a supărat?”, “A ruginit frunza din vii”, “Două viori”, “Îți mai aduci aminte, doamnă”, „Cât de frumoasă este viața”, „În orașul mic uitat de lume”, “Smaranda”, „Johnny, Johnny” sunt doar câteva dintre cântecele sale.

Marea lui iubire rămâne romanța. “De multe ori am colindat grădinile de vară periferice și îi ascultam pe bătrânii lăutari. Din astfel de locuri am putut culege romanțele „Crizantema”, „Te-am iubit” și multe altele”, spunea, într-un interviu. De altfel, de multe ori, de pe scenă le spunea spectatorilor săi: “Iubiți romanța și nu veți îmbătrâni niciodată!

În 1967, își stabilește reședința în Statele Unite dar va reveni, uneori, în țară pentru câteva concerte.

Se stinge din viață la 2 aprilie 1997, la New York.

Social media: