Despre
S-a născut pe 8 februarie 1946 la Bucureşti. Frumoasă, talentată si explozivă, CRISTINA STAMATE a fascinat, bucurat şi încântat publicul, cu fiecare spectacol pe care l-a jucat timp de aproape 50 de ani pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.
La doi ani de la absolvirea Institutului de Teatru, unde i-a avut profesori pe Al.Finți și Sanda Manu, CRISTINA STAMATE urcă pentru prima dată pe scena de la “Tănase”, în spectacolul jubiliar “La Grădina Cărăbuș”, realizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Constantin Tănase și 50 de ani de la deschiderea Grădinii Cărăbuș. Din distribuție, mai făceau parte: Horia Căciulescu, Nicu Constantin, Luigi Ionescu. Al.Lulescu, Doina Badea. “Cred că fibra mea interioară era pentru teatrul de Revistă. De aia m-am lipit aşa de bine de genul ăsta. Publicul simte mai bine lucrurile şi, cumva, te alege, te recunoaşte. Făcusem şase ani de şcoală de coregrafie, dansul nu era pentru mine un mister, am ureche muzicală și pot cânta foarte bine și, în plus, eram actriță de comedie declarată din start. Aveam deci toate atuurile. Pentru mine, a fost floare la ureche să joc Revistă!”, mărturisea aceasta.
A strălucit apoi în zeci de spectacole de revistă, precum: „Pardon, Scuzați, Bonsoir”, “Revista cu paiațe”, “Cer cuvântul la diverse”, “Deschis pentru renovare”, “De la Cărăbuș la Savoy”, “Melodii ‘81”, “Revista în luna de miere”, “Savoy, Savoy”, “1001 de glume”, “Salutări de la Vasile”, “Pompiliu de Pompadour”, “Bomba zilei”, “Frumoșii și Bestia”, “Ce n-a văzut Parisul”, „Vivat Revista“, „Hohote în Herăstrău“, „Comedie pe Titanic“, „Revista Revistelor“, „Bufonii regelui“, „Idolii femeilor“,„Poftă bună la Tănase“, „Te aştept diseară pe Lipscani“, „Ura… şi la gară , „Scandal în paradis“, punându-și în valoare simţul umorului, ironia şi autoironia. „Eu cred că viaţa e foarte comică. Te apucă şi râsul, când vezi ce se întâmplă în jur. E plină de umor, e un joc de-a râsul plânsul, din care eu găsesc mai ales motivele de râs. Eu cred, de altfel, că umorul ne e specific nouă, ca neam!“, îi plăcea să spună.
În seara zilei de 31 august 1990, CRISTINA STAMATE încheie ultimul spectacol care s-a jucat pe scena Grădinii Boema, înainte ca aceasta să fie demolată. Atunci a rostit, cu mare emoție, cupletul dramatic „Adio, Boema”, scris în acea dimineață de Aurel Storin, secretarul literar al teatrului.
În 2015, la două luni de la operația pe cord de deschis pe care o suportă, urcă pe scena de la “Tănase” în spectacolul „Vivat Revista!“, cu un moment artistic care se încheie cu versurile: „Viaţa ca un spectacol,/ Între frumos şi urât/ Până se lasă în jos cortina/ Viaţă e viaţă şi atât“.
Părăsește această lume pe 27 noiembrie 2017.