Aurel Storin

Scriitor, Poet, Publicist

Spectacole:

Despre

S-a născut pe 12 ianuarie 1937, la București.

Scriitor, poet, scenarist şi publicist,  AUREL STORIN a fost secretar literar artistic al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” timp de aproape cinci decenii.

AUREL STORIN a fost un participant activ la viaţa artistică a teatrului de pe Calea Victoriei 33, căruia i-a dedicat nu doar cărţi, cuplete şi sute de scrieri, ci și o lucrare de doctorat unică – “Teatrul românesc se Revistă. Dimensiunea literară” -, susținută în 2008 la Facultatea de Litere a Universităţii Bucuresti și distinsă cu Magna cum Laudae.

Este autorul comediilor muzicale „Bimbirică”, „Salutări de la Vasile” şi „Doctore, sunt al dumneavoastră!”, dar și al primului musical românesc, „Cafeaua cu lapte de adio”, toate jucate la Teatrul “Tănase” și la Grădina Boema, despre care spunea că: ”A reprezentat până în 1990 punctul cel mai înalt al Revistei românești care nu va muri și nu putea fi îngenunchiată niciodată. Opuneam rezistență unui regim totalitar la 70 m de Comitetul Central. Au trecut anii, dar Teatrul “Tănase” a rămas cu o aripă retezată dramatic. Ne lipsește Boema și nimeni nu poate înțelege cum de a fost posibil să dispară admirabila baricadă a Revistei Românești”.

A ridicat Teatrul “Tănase” pe un binemeritat piedestal și a luptat pentru promovarea acestuia și a artiștilor săi. A lansat volumele: ”Farmecul discret al Teatrului de Revistă”, ”Stela și Arșinel. O pereche fără pereche”, ”Teatrul Românesc de Revistă. Istorie. Dimensiuni. Pericole. Destine”, ”Trecute vieți de mari artiști (Memorii de suflet)”,  dar și monografia ”Teatrul de Revistă <<Constantin Tănase>>, 1919 – 2000. De la “Cărăbuş” la “Savoy”. Discul său, ”Aurel Storin – Mari actori de comedie. Un trubadur pentru amintiri”, a avut un succes enorm.

A semnat versurile a zeci de piese ale unor importanți compozitori, încredinţate unor valoroşi interpreţi care au cântat și pe scena de la “Tănase”: Luigi Ionescu (”Lalele, lalele” de Temistocle Popa), Angela Similea (”Să mori din dragoste rănită” de Marcel Dragomir, ”Lumea de dragoste” de Jolt Kerestely), Margareta Pâslaru și Marina Voica (”Balada” de Radu Șerban), Corina Chiriac (”Vino, iubire înapoi” de Ion Cristinoiu, ”Parfumul străzilor” de Radu Șerban), Aurelian Andreescu (“Te-ai schimbat” de Petre Mihăescu) sau ”Sunt vagabondul vieții mele”, muzica Temistocle Popa, piesă lansată de Dumitru Rucăreanu.

AUREL STORIN a fost și un reputat publicist, iar în rubricile sale din importante cotidiane – ”Iubiți-vă actorii”, ”Intrarea Artiștilor”, ”Pardon, scuzați, bonsoir”, ”De-ale Revistei”,  povestea despre actorii și soliștii Teatrului “Tănase”. A fost cel care a marcat o activitate de 50 de ani dedicată Teatrului de Revistă, ridicând tot mai sus ștacheta unui domeniu atât de important pentru public și despre care scria:  ”(…) este istoria unui destin. Sau istoria unei clipe. Îndrăznesc să cred că Teatrul românesc de revistă este beneficiarul unui destin unic în lume. S-ar putea spune că este un gen de teatru inventat de români. Sper ca acest lucru, deși pare numai o fantezie, să reiasă din cărțile mele”.

Se stinge din viață pe 7 noiembrie 2015.

Social media: