Angel Grigoriu

Textier

Spectacole:

Despre

Se naște pe 17 februarie 1925, la Brăila.

Textierul ANGEL GRIGORIU este fratele compozitorului de muzică ușoară George Grigoriu și al regizorului Cezar Grigoriu, alături de care a cântat,  în perioada 1940-’60, sub numele Trio Grigoriu.

Frații Grigoriu debutează pe 15 aprilie 1946 la Radio București și cântă împreună până în 1960, când fiecare pornește pe drumul său artistic. “Macarale”, “La cabana trei brazi”, “Pescarul amator”, “Broscuța Oac”, “Sus, într-o cabană mică”, “Podul Grant” sau “Cine știe unde-i centru-n București?” sunt câteva dintre celebrele lor cântece.

Tatăl celor trei frați, Radu Grigoriu, era violonist și s-a ocupat de educația muzicală a lui Angel și a lui George care, din liceu, cântau în mai multe formații. În 1945, George devine student la Conservatorul din București (secția canto), iar după un an, Trio-ul se completează cu Cezar Grigoriu.

Primul LP l-au lansat în 1957, anul primului concert în care Trio Grigoriu a interpretat compoziții proprii, acompaniați de orchestra Casei de Discuri ”Electrecord”.

La începutul anilor ’50, joacă la Teatrul „Constantin Tănase” în comedia muzicală „Și Ilie face sport” (muzica Nicolae Kirculescu), regia Bițu Fălticineanu și Nicolae Frunzetti, dar și în concertele-spectacol „Călătorie pe note” (dirijor Sergiu Malagamba), „Vitamina M… Muzica!” și “București 500”.

Mai târziu, ANGEL GRIGORIU semnează texte și librete pentru spectacole de revistă, alături de Romeo Iorgulescu. Printre acestea, „Concertul tinereții” (regia Cezar Grigoriu), „Veselie la 174” (regia N.Frunzetti) sau „Jos pălăria!” (regia Bițu Fălticineanu), un mozaic muzical de George Grigoriu, cu Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Nicu Constantin, Corina Chiriac, Alexandru Lulescu, Luigi Ionescu.

Textierului ANGEL GRIGORIU și compozitorului George Grigoriu le-au aparținut multe dintre piesele interpretate de vedete ale vremii acompaniate de Orchestra Teatrului “Tănase” dirijată la vremea aceea de Gelu Solomonescu.

Se stinge din viață în anul 2001.

Social media: