Alexandru Lulescu

Actor

Spectacole:

Despre

S-a născut pe 4 iunie 1932, la Bucureşti.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Artă Dramatică, în 1959, avându-i ca profesori pe: George Timică, Dina Cocea, Aura Buzescu, Ion Șahighian, Costache Antoniu, Nicolae Bălțățeanu, Ion Finteșteanu, Alexandru Finți, Moni Ghelerter.  Tema Diplomei de Licenţă aleasă fiind „Ca la Tănase”.

Prima sa apariție pe scena Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, care pe atunci se numea Ansamblul de Estradă, este consemnată în anul 1952, ca solist de balet într-un dans tătar din premiera intitulată “Primul spectacol”. Câțiva ani mai târziu, în 1961, se angajează la Teatrul devenit între timp Satiric-Muzical “Constantin Tănase”, unde joacă în zeci de spectacole, cu sute de reprezentații în țară și în lume.

Dintre spectacolele în care a jucat amintim: ”La Grădina Cărăbuș”, “Pagini alese din Revista de altădată”, ”Revista cu Tănase”, ”Minunile Revistei – Ca la Tănase”, ”Veselie la…Tănase”, ”De la Cărăbuș la Savoy”, ”Revista cu paiațe”, ”Vino să ne vezi deseară”, ”Scandal la Boema”, ”Pompiliu de Pompadour”, ”O seară la Revistă”, “Revista dragostei”. A făcut parte și din distribuția musicalurilor de succes: ”Groapa” (text: Eugen Barbu/muzica: Radu Șerban) și ”O premieră furtunoasă”, după ”O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale (text și versuri: Octavian Sava,  muzica: Marius Țeicu).

Timp de douăzeci de ani, a format împreună cu regretatul Nicu Constantin unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice, fiind deseori supranumiți ”Regii umorului” sau ”Cavalerii râsului”.

Pe 1 iunie 2022 a împlinit 90 de ani și era cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă. Ultimele spectacole în care a putut fi aplaudat pe scena de la Revistă au fost: ”Hai, zâmbește!”, ”Lasă supărarea-n hol!”, ”Aer Bun! De Savoy!”, ”Hai, Hai România!” şi ”Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească!”.

A fost omagiat pe scena Teatrului “Constantin Tănase”, pe 26 octombrie 2021, în prima ediție a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariție pe scena pe care a slujit-o aproape 60 de ani..

Alexandru Lulescu, actor emblematic al Revistei românești, căreia i-a dedicat întreaga sa carieră artistică, s-a stins din viață pe 17 iunie 2022, fiind înmormântat la Cimitirul Belu din Capitală.

Social media: